Fa un temps que estem patint fenòmens meteorològics extrems. Començàvem l’any amb una sequera tan important que va obligar a bona part de la població a restringir l’ús de l’aigua, tant la domèstica com la de reg de les plantes de casa, dels jardins privats i públics i dels horts. Hem tingut un estiu amb dies de temperatura extremes i aquests últims mesos hem patit unes pluges desmesurades que en llocs com el País Valencià han causat destrosses molt importants i, el que és més lamentable, la pèrdua de vides humanes. Malgrat que alguns sectors no ho vulguin reconèixer, estem patint una enorme crisi climàtica i la ciutadania n’ha de prendre consciencia. Cal fer tot allò que estigui a les nostres mans per millorar gestionar i preveure els danys d’aquesta situació.
Creiem que una de les coses importants que podem fer, és potenciar projectes comunitaris de barri que disminueixin la generació de residus i el seu transport i tractament. És d’aquest objectiu que sorgeix el motiu principal del Projecte Comunitari Revolta, amb col·laboració entre l’Associació Germanetes Jardins d’Emma, a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona, i Tarpuna.
D’entrada, considerem necessari implicar-nos en la reducció de la brossa domèstica que generem, seleccionar-la i separar-la quan l’aboquem als contenidors de colors. En aquesta línia, el projecte Revolta té com a primer objectiu conscienciar les veïnes i veïns que tractant les restes orgàniques podem economitzar despeses, disminuir la contaminació i controlar de principi a fi el tractament d’una part dels nostres residus.
Per fer-ho, portem a un espai del barri, on hi ha una màquina precompostadora, tot allò que tiraríem al contenidor marró. Aquesta màquina remou la fracció orgànica de les nostres deixalles, l’oxigena i l’escalfa. Tot plegat permet l’acció ràpida i eficient dels bacteris descomponedors. Quan la màquina està plena, el producte resultant es buida i es barreja amb estructurant orgànic format bàsicament per restes de poda. En fem piles que maduren 2 o 3 mesos, fins a obtenir un excel·lent adob orgànic que es recupera per als horts, jardins i plantes del veïnat.
La participació a Revolta està oberta a tothom: escoles i instituts del barri, les veïnes, bars i al Mercat de Pagès que organitzem setmanalment. El projecte ja fa cinc anys que funciona i ens permet visualitzar el procediment d’un dels reciclatges més elementals, el de la matèria orgànica que generem, per tancar un cicle. Tenim dades que ens informen que reduïm energia elèctrica, transport i emissió de gasos d’efecte hivernacle en un 80% i optimitzem un recurs que pot ser utilitzar per les mateixes persones que han generat les restes orgàniques que han estats abocades a la màquina.
No hi cap compromís de participació, cap horari concret més que el d’obertura de l’interior d’illa on està situat. Les usuàries ens organitzem per al manteniment mínim que requereix, per buidar, per fer les piles de compost i per acollir aquelles persones que s’incorporen de nou al projecte. Infants de les escoles properes porten la fracció orgànica de les cuines dels seus centre. Organitzem tallers i visites per a escoles, instituts, caus, associacions, … , tant del nostre barri com d’altres, per aprendre el procés natural de producció de compost, la seva importància per a la vida i el funcionament de la màquina que imita una part del que tan sàviament fa la natura. Per a nosaltres, aquest és un exemple de com ens podem implicar en afrontar la crisi climàtica, mitjançant una gestió comunitària que genera valors relacionals, ecològics, pedagògics i socials.
Estem molt satisfets amb el projecte, però malauradament, també tenim entrebancs que l’enterboleixen. El més significatiu és que avui ens trobem en un buit legal administratiu. El districte de l’Eixample va finançar el projecte com a prova pilot l’any 2020 i es va valorar molt positivament per tots els implicats. L’informe d’avaluació aportava el nombre d’usuaris, la quantitat de residus abocats i l’enfortiment del teixit veïnal.
La sorpresa va ser quan el districte ens va comunicar que la prova havia finalitzat i que, per tant, també el seu compromís de suport legal i econòmic. Crèiem que les proves pilot serveixen precisament per avaluar la conveniència o no d’un projecte i, si el resultat final no respon a les expectatives que s’hi van dipositar o no s’assoleixen els objectius proposats, es desestima. Però en el cas de Revolta, a Germanetes, tots els actors que hi intervenen diuen que ha estat positiu. Com pot ser, per tant, que no hi hagi un pla perquè es consolidi? El districte diu que no té pla B i que ara és un tema de la Casa Gran que és qui gestiona tota la recollida de residus de la ciutat.
Seguim intentant que l’administració municipal assumeixi com a propi un projecte on actualment hi participen unes 60 veïnes i tres escoles del barri. Els projectes de gestió comunitària generen teixit social i l’administració, ha d’afavorir l’organització comunitària i les iniciatives que poden fer canviar alguns hàbits en relació a la situació actual de crisi climàtica.
Revolta és un exemple de com posar en marxa l’economia circular a petita escala perquè evita perdre en un contenidor una part dels nostres residus i recuperar-los per a les nostres plantes i els nostres horts, uns mesos després.
Treballarem perquè aquesta experiència no es perdi en la trama política i administrativa i perquè pugui ser llavor d’altres projectes de gestió comunitària molt necessaris als nostres barris.
Associació Germanetes Jardins d’Emma Projecte Revolta
*El projecte Revolta Barcelona està cofinançat per l’Ajuntament de
Barcelona.